viernes, 17 de diciembre de 2010

HAVANERES:

El primer cap de setmana del mes de juliol té lloc, a la platja del port Bo, la tradicional cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, un referent d’aquest gènere, on s’hi troba el més variat repertori de colles.
L’HAVANERA:
L’Havanera és un gènere musical dels denominats “d’anada i tornada”. Té els seu orígens durant el segle XIX en els indians, mariners i emigrants retornats de Cuba que cantaven amb nostàlgia records d'aquella terra. Musicalment té un ritme de procedència anglesa a què s'afegeixen influències del Carib. La seva versió més pura s'interpreten a capella, encara que en l'actualitat és habitual acompanyar-la amb guitarres, llaüts i bandúrries. Estan escrites en compàs de dos per quatre i amb tempo lent.
L‘havanera, generalment s'interpretava a les tavernes.  
El cremat és la beguda que sol acompanyar les havaneres. Aquesta és originaria de la Costa Brava, principalment de la zona al voltant de Palafrugell.
CANTADA D’HAVANERES DE CALELLA DE PALAFRUGELL:
La cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell,  es va iniciar l’any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle. La iniciativa havia estat de Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot. L’èxit de la trobada va portar als organitzadors a repetir l’acte l’any següent, però aquesta cantada la van realitzar de manera més formal en la Platja de Can Calau, a Calella de Palafrugell.  Tres anys després de l’iniciativa, al 1969, l’Associació d’Amics de Calella, organitzadora de la Cantada en aquell moment, va decidir traslladar-la a la plaça del Port-Bo, on es celebra en l’actualitat.

La cantada d’havaneres de Calella ha esdevingut la trobada de referència del gènere a Catalunya i s’ha convertit en una de les més importants de l’Estat espanyol. Unes 40.000 persones han aplegat en la cantada anterior, al estiu del 2010.  Cinquanta mitjans de comunicació retransmeteren la Cantada per tot Catalunya.

Actualment, com ja s’ha dit anteriorment, la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell es celebra a la platja del Port Bo. La gent d’allà, pot escoltar i veure les havaneres en les grades que hi ha en front l’escenari. En aquest cas, s’ha de pagar una entrada.
En canvi hi ha gent que prefereix escoltar les havaneres des de la platja de Can Calau, en les seves  pròpies barques (anclades a la vora de l’escenari, en el “port del club vela”), en al passeig del carrer, o simplement des del balcó de casa seva.  Aquestes últimes ho poden fer ja que uns tècnics s’encarreguen de posar altaveus per tot Calella de Palafrugell.
Una de les cançons més emblemàtiques que canten durant la nit d’havaneres és “La bella Lola” i “el meu avi va anar a Cuba”. Durant aquestes dues  cançons, la gent de Calella de Palafrugell treu un mocador blanc i el venteja seguint el ritme de la melodia.
Aquesta cantada, converteix Calella de Palafrugell en la capital de l’havanera.
http://www.havanerescalella.cat/galeria


No hay comentarios:

Publicar un comentario